Min blogglista

fredag 19 oktober 2012

Bildanalyser

Konstbild
IMG_2815
Motiv: Flicka i fönster av Salvador Dali, 1925.Olja på canvas, Museo Español de Arte Contemporáneo, Madrid

Inlevelseanalys
Hon står stilla och blickar ut mot havet och öarna. Vinden leker i gardinerna och i hennes hår. Det är ganska trist att vara inne en sådan här härlig dag.
Även om solen inte lyser klart är det varmt, rentav mycket varmt. De tjocka stenväggarna håller värmen ute. Egentligen borde man nog inte släppa in värmen genom fönstret. Men hon kan helt enkelt inte låta bli att stå här och njuta en stund.
Långt bort anar man byggnader. Kanske är båten som förs fram av vinden på väg dit.
 
Beskrivande/dennotation
En flicka står och tittar ut genom ett fönster. Hon står nästan centralt placerad i bilden. I centrum är fönstret. Inomhusmiljön är målad i beigea och grå, ganska dova nyanser. Flickan är klädd i en tunn vit klänning med lite sportigt utseende. Hon står lutad med armbågarna på fönsterbrädan. Hon står med ena foten i golvet och den andra vilar strax bakom den första. Hennes mörka lockar verkar röra sig i vinddraget. Även gardinerna av ett tunnare tyg, verkar röra sig lite. Hon tittar ut mot vatten med land i bakgrunden. Man kan ana bebyggelse på andra sidan vattnet. Man ser en segelbåt, centralt placerad, men långt bort. Himmel och hav är inte klara i färgerna utan väldigt ljusa, nästan disiga. Ljuset från fönstret gör så att rummet flickan står i upplevs lite dystert. Jag ser ett foto av en målad bild. Det är svårt att på bilden avgöra i vilken teknik den är gjord.

Tolkning/Konnotation
Jag upplever att flickan längtar ut. Hon kanske inte får gå ut. Eller så står hon bara och drömmer. Längtan till det som är utanför är stark i bilden. Undrar om flickan är avbildad eller om konstnären själv längtade ut. Även ljuset i bilden förstärker känslan av tristess inne och hur härligt det är ute.

Pressbild
IMG_2816
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1096749-nya-trad-pa-bekostnad-av-de-gamla
Jag valde att arbeta med en bild ur Göteborgsposten 16 oktober 2012. Fotot är taget av Kent Hallgren.

Beskrivande /denotation
I centrum av bilden ser man en stor gripklo i färd med att lyfta några nyss fällda lövträd. Gripklon har just öppnat sig och ser ut att vara på väg mot träden. I bakgrunden skymtar ett hyreshus av äldre modell och några växande, stora träd. Bilden är fotograferad i grodperspektiv, det innebär att man ser trädens stammar i förgrunden, man ser hur färskt avverkade de är. Löven är fortfarande gröna och friska. Kontrasten mellan den slitna fläckiga gripklon och det friska gröna på stammarna är det kännetecknande för bilden.

Beskrivande/denotation
Man känner sig liten när man ser bilden. Fotografen har lyckats ta bilden ur en sådan vinkel att man lever sig in i hur stor och farlig gripklon är. Kontrasten mellan löven och gripklon verkar för att det friska står mot det gamla rostiga, eller om man vill det goda mot det onda.



Inlevelse
Doften av nyss fällda träd är stark och sig med doften av diesel och maskinolja. Alldeles nära hörs ljudet av en motorsåg. Som ett hungrigt urtidsdjur gapar gripklon över trädstammarna. Något känns fel. Ja känner mig liten och maktlös inför maskinen.


























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar